۵ نکته مهم که باید در هر فروشگاه آنلاین رعایت شود

زمان مطالعه: 5 دقیقه
انتشار :
۱۴۰۲-۰۳-۳۱

در این پست به ادامه مطلب ” ۸ کلید اصلی برای ساخت وب سایت که باید توجه کرد ” پرداخته ایم. فکر کردیم که شاید لازم باشد با چند ویژگی اضافی که ممکن است بخواهید در هر فروشگاه اینترنتی وجود داشته باشد آشنا شوید و کمی بیشتر دل به دریا بزنیم. شما وب سایت هایی می سازید که دارای فروشگاه های آنلاین هستند. برای اطمینان از اینکه بازدید کنندگان تجربه خوبی در فروشگاه شما داشته باشند و به مشتری ثابت (کاربر نهایی) تبدیل شوند. نیاز به ملاحظات مهم بر روی وب سایت های تجاری دارند. در این پست ما چک لیستی از ویژگی های اساسی وب سایت تهیه کرده ایم تا راهنمای شما در ساخت یک کسب و کار موفق باشد. با نوین هاست همراه باشید !

۱- تجزیه و تحلیل GOOGLE

5 نکته مهم که باید در هر فروشگاه آنلاین رعایت شود

در حالی که همه وب سایت ها باید Google Analytics (یا هر سرویس تحلیلی دیگر از گوگل یا الکسا و…) نصب کنند. یک وب سایت تجارت الکترونیک شدیدا نیاز به انجام چند قدم و نکته مهم برای کسب اطمینان از گرفتن بازدید و ترافیک از گوگل شود. این امر به شما اجازه می دهد استراتژی های فروش خود را بر اساس صفحات ، تکنیک های بازاریابی یا تبلیغات جمع آوری ، تجزیه و تحلیل و اصلاح کنید. تا به بالاترین نرخ پیشرفت در فروشگاه بی نظیر خود برسید. اینگونه اقدام ها ممکن است باعث افزایش سبد خرید و فروش سایت می شود.

تحلیل ورودی ها و اطلاعات صفحه فروشگاه آنلاین

این سیستم امکان بررسی و تحلیل ورودی ‌ها ، صفحات ورودی دهنده، کاربران وارد شده، فعالیت ‌های کاربران، زمان حضور و مسیر خروجی آنها را ارائه می ‌کند. به این ترتیب، گستره وسیعی از اطلاعات در اختیار مدیریت سایت قرار خواهد گرفت تا با تجزیه و تحلیل این اطلاعات می تواند رنک وب سایت خود را بالاتر برده و از اطلاعات مهمی از ویژگی و اخلاقیات و نظرات مشتریان خود با خبر باشد. از امکانات این سیستم هدف گذاری مشخص در بازه زمانی است. سپس در سرور مجازی ، سیستم خودکار در بازه زمانی تعیین شده در صورت دست یابی به هدف گزارش مبنی بر رسیدن به هدف می‌دهد. و در صورت عقب ماندن از هدف نیز درصد نزدیکی به هدف را ارائه می ‌کند.

در این مورد دو جنبه وجود دارد. ابتدا باید ردیابی فروشگاه آنلاین را با ارائه تجزیه و تحلیل فعال کنید. برای فعال سازی Google Analytics مراحل آن را در زیر یادداشت کرده ایم. سپس برای مطابقت آن با سایت ، باید ردیاب تجارت الکترونیک را در وب سایت خود فعال کنید. اگر از افزونه وردپرس مانند Google Analytics Dashboard برای WP توسط ExactMetrics استفاده می کنید دیگر نیازی به نصب نرم افزار های دیگر ندارید. به سادگی می توانید افزونه ردیابی را بدین صورت فعال سازی کنید:

Google Analytics > Tracking Code > Integration tab

۲ – یادآوری ایمیل (EMAILS REMINDER)

یادآوری ایمیل (EMAILS REMINDER)

این مورد شاید برای تمام فروشگاه ها نیازی نباشد (البته بستگی به خدمات و محصولات شما دارد. )، اما راه اندازی ایمیل ریمایندر برای تراکنش ها و رویداد های خاص می تواند بهترین راه برای کسب اعتماد مشتری و آگاه سازی آن ها و همچنین ایجاد فرصت های احتمالی برای فروش بیشتر باشد. ایمیل های یادآوری بسیار مناسب مشتریانی است که نیاز به تمدید ماهانه یا سالانه سرویس خود دارند باشد. برای کاربران WordPress / WooCommerce ، یک افزونه خوب برای این کار ” Follow-Ups ” است.

۳- ادغام بازاریابی ایمیل

ادغام بازاریابی ایمیل

ادغام بازاریابی ایمیل واقعا ایده خوبی برای تمام وب سایت ها است، مخصوصا وب سایت هایی که محصولات و خدمات اینترنتی ارائه می دهند. برای هر خریدی که در سایت شما انجام می شود. شما می خواهید تمام آدرس های ایمیل را دریافت کرده و آن ها را به لیست بازاریابی ایمیل خود اضافه کرده. سپس می توانید از این لیست برای ارسال ایمیل های دوره ای استفاده کنید.

گزینه ای محکم و پیشرو در اینترنت برای این کار به نام Mailchimp وجود دارد که در زمان نوشتن ، استفاده از لیست های زیر ۲۰۰۰ مشتری ، رایگان است. افزونه های زیادی نیز وجود دارد که می تواند برای ادغام Mailchimp با فروشگاه آنلاین شما بطور مستقیم استفاده شود. این عمل به معنای اضافه کردن لیست مشتریان به فرم بررسی یا داشتن فرم برای مشتریان در نواحی دیگر سایت ( یا هر دوی آن ها).

۴- بررسی محصولات

بررسی محصولات

بررسی محصولات راهی عالی برای ایجاد اعتماد برای مشتریان جدید و ثابت است. بنابراین ، برای اولین بار برای شروع به مشتریان فعلی ، راهی سریع و ساده برای گرفتن بازخورد از آن ها ارائه می شود. اکثر سیستم عامل های فروشگاه های آنلاین یک روش داخلی برای عدم بررسی ارائه می دهند. اگرچه می توانید صفحه وب فیسبوک ، توییتر و… لیست نظرات کاربران کسب و کار خود در Google را نیز در وب سایت خود قرار دهید!

۵- جهت یابی پویا

جهت یابی پویا

با استفاده از وب سایت تجارت الکترونیک ، ممکن است مایل باشید چند زبانه ی دیگر را به منوی اصلی خود اضافه کنید ، اما ممکن است علاقه ای به حضور آن ها در آنجا نداشته باشند. به عنوان مثال ، شما می خواهید دکمه “ورود” را نمایش دهید. اما تنها به کاربرانی که به سیستم وارد نشده باشند نمایش داده می شود. به همین ترتیب ، هنگامی که کاربر وارد سیستم می شود ، می خواهید یک بخش جدید مانند مدیریت حساب در منوی اصلی ظاهر شود.

به این ترتیب آنها می توانند به پروفایل خود ، تاریخچه سفارشات ، روشهای پرداخت و … دسترسی پیدا کنند. برای کاربران وردپرس ، Nav Menu Roles یک افزونه فوق العاده ساده و مفید است. که می تواند تنها با چند کلیک به شما در دستیابی به این مورد کمک کند.

برای کسب اطلاعات در مورد خدمات ارائه شده توسط نوین هاست ، از جمله ثبت نام دامنه ، خرید هاست ، سرور مجازی در لوکیشن های مختلف ، سرور اختصاصی ، هاست ابری و سرور مجازی ایران ، به www.novinhost.org مراجعه کنید یا با شماره های وب سایت تماس بگیرید تا با یکی از اعضای بخش فروش نوین هاست صحبت کنید. پیروز و سر بلند باشید.

منبع: https://www.digitalpacific.com.au/

بازخوردها
مقالات مرتبط
گیم فیشینگ چیست؟
گیمیفیکیشن چیست و چه تاثیری بر کسب و کارها دارد؟
یکی از نوین‌ترین روش‌ها برای برقراری ارتباط با مشتریان و یا مخاطبان، استفاده از روش‌های گیمیفیکیشن Gamification است.…
زمان مطالعه: 5 دقیقه
انواع سیستم عامل چیست ؟
سیستم عامل چیست؟ (معرفی انواع سیستم عامل)
بدون شک تمامی افرادی که با سیستم‌ها و تجهیزات کامپیوتری در ارتباط هستند، نام سیستم‌عامل را شنیدند و…
زمان مطالعه: 4 دقیقه