PaaS, IaaS و SaaS چیست و چه تفاوت هایی دارند؟

زمان مطالعه: 6 دقیقه
انتشار :
۱۳۹۸-۰۴-۲۶

امروزه، در تمامی کسب و کارهای کوچک تا بزرگترین شرکت های جهانی، ابر یا همان Cloud، به دلیل پوشش حوزه های مختلف و متنوع آنلاین، به موضوع مهم و جدا ناپذیری تبدیل شده است. وقتی شما قصد دارید که یک کسب و کار را وارد دنیای ابری کنید، فارغ ازین موضوع که کسب و کارتان یک Application باشد یا استقرار یک پروژه زیرساختی، خیلی مهم است که با سرویس های مختلف ابری آشنا باشید و سرور مجازی و مزایا و معایب آنها را بدانید.

 

 

معمولا سه مدل از سرویس های ابری برای مقایسه با هم وجود دارند:

نرم افزار به عنوان سرویس Saas، پلتفرم به عنوان سرویس PaaS و زیرساخت به عنوان سرویس IaaS

 

PaaS, IaaS و SaaS سرویس های ابری

 

SaaS : نرم افزار به عنوان سرویس

نرم افزار به عنوان سرویس (به اختصار SaaS)، یا همان سرویس های نرم افزاری تحت وب، بهترین گزینه انتخابی برای راه اندازی کسب و کار در فضای ابری می باشد. شرکت توسعه دهنده، نرم افزار خود را بر روی بستر یک شرکت ثالث قرار می دهند و مدیریت نرم افزار از لحاظ پیش نیازهای سیستمی، به عهده شرکت ثالث می باشد. در این مدل، کاربران برای دسترسی به نرم افزار ارائه شده، از اینترنت استفاده می کنند و نیازی به نصب و دانلود آن بر روی سیستم شخصی خود ندارند.

 

نحوه ی ارائه خدمات در SaaS

با توجه به این که در SaaS ارائه سرویس ها در بستر وب انجام می شود، پیش نیازهای معمول استفاده از نرم افزارها، مثل دانلود و نصب برروی سیستم های شخصی، در این مدل حذف شده است؛ مساله ای که معضل بزرگی برای استفاده کنندگان از دنیای IT است. با SaaS، شرکت ارائه دهنده اصلی سرویس، مدیریت تمامی مسائل فنی مانند داده ها، سرور ابری ,سرور مجازی و ذخیره سازی اطلاعات را بر عهده دارند و صاحبان کسب و کار به راحتی می توانند تمامی توان خود را برای پشتیبانی از محصولات خود قرار دهند.

 

مزایا SaaS

استفاده از SaaS، مزایای زیادی برای شرکت ها و کارمندانشان به همراه دارد که، به میزان قابل توجهی، زمان و هزینه را صرف کارهای خسته کننده ای مانند نصب، مدیریت و ارتقای نرم افزارها می کنند. با استفاده از این مدل، صرفه جویی زیادی در زمان می شود که می توان آن را صرف پرداختن به سایر مسائل و موضوعات فنی در سازمان کرد.

 

مشخصه ها و ویژگی های SaaS

مشخصات اصلی سرویسی که از SaaS بهره می برد، در موارد زیر آمده است:

  • از یک موقعیت مرکزی مدیریت می شود .
  • روی یک سرور راه دور میزبانی می شود .
  • از طریق اینترنت در دسترس می باشد .
  • کاربران نیازی به بروزرسانی نرم افزاری یا سخت افزاری ندارند .

 

موارد استفاده از SaaS

چندین وضعیت مختلف وجود دارند که استفاده از SaaS می تواند مفید باشد:

  • اگر شما یک استارتاپ یا شرکت کوچکی هستید که به سرعت نیاز به استفاده از تجارت الکترونیکی دارید، اما زمانی برای مسائل نرم افزاری و سرور ندارید.
  • برای پروژه های کوتاه مدت که نیاز به همکاری سایرین دارید
  • اگر از برنامه هایی استفاده می کنید که به صورت معمول، مورد استفاده همگان نمی باشند، مانند نرم افزارهای مالیاتی
  • برای برنامه هایی که نیاز به دسترسی به وب و تلفن همراه دارند

 

PaaS : پلتفرم به عنوان سرویس

سرویس های پلتفرم Cloud یا پلتفرم به عنوان سرویس(به اختصار PaaS)، مولفه های ابری را برای یک نرم افزار خاص فراهم می سازد، در حالی که تا پیش ازین، عمدتا برای استفاده نرم افزارهای کاربردی مورد استفاده قرار می گرفتند.

 

PaaS یک چارچوب (framework) برای توسعه دهندگان فراهم می کند که از می توانند از آن برای ایجاد برنامه های سفارشی استفاده کنند. در این مدل تمامی امور مربوط به سرور، ذخیره سازی و شبکه توسط یک شرکت یا ارائه دهنده به عنوان واسط، مدیریت می شود؛ در این صورت توسعه دهندگان می توانند تنها بر روی توسعه و مدیریت برنامه خود تمرکز کنند.

 

نحوه ی ارائه خدمات در PaaS

نحوه ی ارائه سرویس در مدل PaaS مشابه Saas می باشد؛ با این تفاوت که به جای اینکه نرم افزار بر روی اینترنت عرضه شود، یک بستر برای ساخت و ارائه نرم افزار، در اختیار توسعه دهنده قرار بگیرد. این بستر بر روی وب ارائه شده و این آزادی را به توسعه دهندگان می دهد که تمرکز خود را بر روی ساخت نرم افزار قرار دهند و نگرانی راجع به سیستم های عملیاتی، بروزرسانی نرم افزارها، ذخیره سازی و زیرساخت نداشته باشند.

 

PaaS به دارندگان کسب و کار این اجازه را می دهد که برنامه های خود را با مولفه های خاصی که بر روی این مدل قرار دارد، طراحی و ایجاد کنند. این برنامه ها یا میان افزارها، مقیاس پذیرند و به راحتی در دسترس قرار می گیرند؛ چون بر پایه مولفه های خاصی از Cloud بنا شده اند.

 

مزایای PaaS

مهم نیست که شرکت شما در چه حد و اندازه ای باشد؛ مزایای بسیاری با استفاده از مدل PaaS نصیب شما می گردد:

  • پیاده سازی و گسترش برنامه ها، ساده و مقرون به صرفه است
  • مقیاس پذیر
  • به راحتی قابل دسترس است
  • توسعه دهندگان را قادر می سازد تا برنامه های سفارشی خود را ایجاد کنند، بدون اینکه درگیر مسائل سخت نرم افزاری شوند.

 

موارد استفاده از PaaS

موقعیت های زیادی وجود دارد که استفاده از مدل PaaS مفید یا حتی ضروری است. اگر چندین توسعه دهنده بر روی یک پروژه یکسان فعالیت می کنند یا در صورتی که سایر فروشندگان بایستی در پروژه سهیم باشند، PaaS می تواند سرعت و انعطاف پذیری را در کل فرآیندهای اجرایی، بهبود ببخشد. همچنین در صورتی که می خواهید برنامه سفارشی شده خود را ایجاد نمایید، PaaS می تواند برای شما مفید باشد. این سرویس ابری هزینه های زیادی را کاهش داده و چالش هایی را که در کندی توسعه و پیاده سازی یک برنامه اثر دارند را برطرف می سازد.

 

IaaS : زیرساخت به عنوان سرویس

خدمات زیرساختی ابری که با نام زیرساخت به عنوان سرویس(به اختصار IaaS)، شناخته میشوند، از منابع محاسباتی خودکار و بسیار مقیاس پذیر ساخته شده اند. IaaS خدمات خود را به صورت کامل برای دسترسی و نظارت بر چیزهایی مانند محاسبات، شبکه سازی، ذخیره سازی و سایر سرویس ها فراهم می سازد و به کسب و کارها اجازه می دهد تا بجای خریداری منابع سخت افزاری ثابت، بر اساس نیاز و تقاضای خود از منابع استفاده کنند.

 

نحوه ی ارائه خدمات در IaaS

IaaS، زیرساخت های محاسباتی ابری شامل سرورها ( سرور مجازی , سرور ابری )، شبکه، سیستم های عملیاتی و ذخیره سازها را از طریق تکنولوژی مجازی سازی در اختیار سازمان ها قرار می دهد. این سرورهای ابری معمولا از طریق یک داشبورد یا API در اختیار مشتری قرار می گیرد و بعد از آن مشتری های IaaS، اختیار کاملی بر روی تمامی زیرساخت ارائه شده دارند. IaaS قابلیت ها و فناوری های مشابهی مانند یک دیتاسنتر سنتی ارائه می کند، با این تفاوت که نیازی به مدیریت و نگهداری فیزیکی از سرورها نمی باشد.

کاربران IaaS می توانند بر روی سرورها و هاردهای خود دسترسی مستقیم داشته باشند، اما این دسترسی از طریق یک دیتاسنتر مجازی که بر روی ابر قرار دارد، انجام می شود. برخلاف SaaS و PaaS، در این مدل، کاربران مسئولیت مدیریت و بررسی مواردی همچون برنامه ها، سیستم عامل ها، زمان اجرا، میان افزارها و داده ها را بر عهده دارند. با این حال، ارائه دهندگان IaaS، سرورها، هارد دیسک ها، شبکه ، مجازی سازی و ذخیره سازی را مدیریت می کنند. بعضی ارائه دهندگان نیز خدمات بیشتری خارج از لایه مجازی ساز، مانند پایگاه های داده و صف های پیام را نیز ارائه می کنند.

 

مزایای IaaS

استفاده از IaaS منافع زیادی شامل موارد زیر را به همراه خواهد داشت:

  • قابل انعطاف پذیرترین مدل ابری است
  • امکان پیاده سازی خودکار ذخیره سازی، شبکه، سرورها و توان پردازشی را به راحتی فراهم می سازد.
  • سخت افزار را بر اساس مقدارمصرف می توان تهیه کرد.

 

موارد استفاده از IaaS

همانند استفاده از SaaS و PaaS، موقعیت هایی وجود دارند که استفاده از IaaS مفید واقع می شود. اگر شما یک استارتاپ با شرکت کوچک هستید که نمی خواهید زمان و هزینه زیادی صرف ایجاد سخت افزار و نرم افزاری نمایید، IaaS یک گزینه عالی برای شما محسوب می شود. IaaS همچنین برای شرکت های بزرگی که به دنبال دسترسی کامل به نرم افزارها و زیرساخت شان هستند، اما فقط مایل هستند که هزینه خود را صرف آنچه که مورد مصرف شان هست، نمایند، مفید می باشد.

برای شرکت هایی که به سرعت در حال رشد هستند نیز IaaS گزینه مناسبی به شمار می آید؛ چون شما مجبور نیستید که با توجه به تغییرات و نیازهای خود، از یک سخت افزار یا نرم افزار ثابت استفاده نمایید. همچنین در مواردی که در مورد نیازهای خود مطمئن نیستید، IaaS انعطاف پذیری بالایی از خود نشان می دهد و بر حسب نیاز شما مقیاس پذیر است.

بازخوردها
مقالات مرتبط
رایانش ابری یا Cloud Computing چیست ؟
رایانش ابری یا Cloud Computing چیست ؟
[custumexpert]
زمان مطالعه: 5 دقیقه
ایمیل اختصاصی در cpanel
آموزش ایجاد ایمیل اختصاصی در cpanel
[custumexpert]
زمان مطالعه: 2 دقیقه