PaaS پیچیده ترین خدمات ارائه شده در میان سه نوع خدماتی است که بالاتر به آنها اشاره شد .PaaS و SaaS تقریباً به هم شبیه هستند ، تفاوت اصلیشان در این است که به جای ارائه ی نرم افزار به صورت آنلاین ، در حقیقت ، PaaS پلت فرمی برای ایجاد نرم افزاری که از طریق اینترنت ارائه می شود ، است. بر اساس گزارشهای موجود ، پیش بینی می شود که ارائه ی خدمات PaaS تا سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۴۴ میلیارد دلار درآمد ایجاد کند. رایانش ابری | قسمت دوم
مزایای رایانش ابری
به وجود آمدن نرم افزارهایی که تحت سرور مجازی ابری کار می کنند ، برای شرکتها ( با رویکردهای مختلف ) منافعی به همراه داشته است ، از جمله اینکه با این شیوه شرکتها قادرند با هر وسیله ای ( برنامه های بومی یا مرورگر اینترنت ) از نرم افزار مورد نظر استفاده کنند. در نتیجه کاربران می توانند به فایلها و تنظیمات کاری خود را به صورت کاملاً یکپارچه از طریق دستگاههای دیگر نیز دسترسی داشته باشند. با این وجود ، رایانش ابری چیزی فراتر از صرفاً دسترسی به فایل ها و اطلاعات و یا استفاده از دستگاههای مختلف برای انجام کار است.
به لطف خدمات رایانش ابری ، کاربران می توانند ایمیل خود را بر روی هر دستگاهی چک کنند و حتی با استفاده از سرویسهایی مانند Dropbox و Google drive فایلهای خود را ذخیره کنند. همچنین خدمات رایانش ابری این امکان را فراهم می کند که کاربر از فایلها، موسیقی و عکسهای ذخیره شده در سیستم خود یک نسخه ی Back up تهیه کند و بدین ترتیب مطمئن باشد که در صورتی که آسیبی به هارد دیسک سیستمش وارد شود ، می تواند بلافاصله به این فایلها دسترسی داشته باشد .
رایانش ابری فرصت خوبی برای صرفه جویی در هزینه ها در اختیار شرکتهای بزرگ تجاری قرار می دهد. قبل از به وجود آمدن این سیستم ، شرکتها مجبور به صرف هزینه های فراوان برای خرید ، ساخت و نگهداری زیرساخت ها و تکنولوژی لازم برای مدیریت اطلاعات بودند. امروزه ، شرکتها به جای صرف هزینه های زیاد برای سرورهای بزرگ و واحدهای پیچیده ی IT که نیاز به ارتقاء دائمی دارند ، می توانند از واحدهای کوچک با اتصال پرسرعت اینترنت استفاده کنند و کارمندان می توانند با استفاده از خدمات سرور مجازی ابری به صورت آنلاین فایلهای پاورپوینت و اکسل خود را آماده کنند و یا با نرم افزار مورد نظر شرکت کار کنند.
کاربران شخصی نیز دریافته اند زمانی که سند ، عکس و یا فایلهای ویدئویی را از طریق سیستم ابری آپلود می کنند و بعداً آنها را به سادگی بازیابی می کنند ، حافظه ی کمتری در سیستم و یا لپ تاپ آنها مصرف می شود.
علاوه بر این ، این ساختار ابرمانند به کاربران امکان می دهد که نرم افزار خود را با سرعت بیشتری upgrade کنند ، چرا که امروزه شرکتهای نرم افزاری محصولات خود را بیشتر از طریق وب ارائه می کنند تا از طریق روشهای قدیمی مانند CD یا flash drive . شرکت Adobe در سال ۲۰۱۳ اعلام کرد که نسخه های بعدی برنامه Photoshop و بخشهای Creative Suit آن فقط از طریق اشتراک اینترنتی قابل دسترسی خواهد بود. این موضوع به کاربران اجازه می دهد که به سادگی نسخه های جدید را دانلود کرده و از برنامه ها استفاده کنند.
معایب رایانش ابری
رایانش ابری با وجود تمام امتیازات خود (سرعت بالا ، کارامدی و نوآوری) ، خطراتی را نیز به همراه دارد .
اولین نقطه ضعف رایانش ابری ، مسئله ی امنیت اطلاعات است ، بخصوص زمانی که موضوع به ثبت اطلاعات حساسی همچون اطلاعات مالی و اطلاعات مربوط به سلامتی و بیماری کاربران مربوط باشد. با اینکه قوانین ، خدمات رایانش ابری را ملزم به رعایت هر چه بیشتر موارد امنیتی کرده اند ، هنوز این مشکل کاملاً حل نشده است. همه روزه رسانه ها اخباری مبنی بر دسترسی هکر ها به اطلاعات حساس این یا آن شرکت ، را اعلام می کنند.
این اطلاعات ممکن است به دست هکرها از بین بروند ، دستکاری شوند و یا برای مقاصد غیرقانونی مورد استفاده قرار گیرند ( گرچه برخی گزارشها معتقدند اینگونه دسترسی های غیرمجاز بیشتر به سیستمهای on-site مربوط می شود نه به سیستمهای ابری ) . کدگذاری و پنهان کردن اطلاعات با استفاده از رمز می تواند از اطلاعات حیاتی و اصلی حفاظت کند ، اما اگر رمز و کد مربوطه مفقود شوند ، اطلاعات نیز از دست می رود.
سرورهای مورد استفاده ی شرکتهای ارائه کننده ی خدمات رایانش ابری ممکن است دچار بلایای طبیعی ، باگ های داخلی و یا قطعی برق شوند. و متأسفانه دسترسی جغرافیایی به خدمات رایانش ابری می تواند از هر دو سو قطع شود : اشکالی که در کالیفرنیا ایجاد می شود ، ممکن است کاربران را در نیویورک فلج کند ؛ شرکتی در تگزاس ممکن است به علت آسیبی که به مرکز خدمت رسانیش در Maine وارد شده است ، اطلاعاتش را از دست بدهد.
در نهایت ، این سیستم نیز مانند هر تکنولوژی جدید دیگر نیاز به یک دوره ی آموزشی برای کارمندان و مدیران دارد . اما زمانی که تعداد زیادی کاربر از طریق یک پورت هم به اطلاعات دسترسی دارند و هم اطلاعات را تغییر داده و اصلاح می کنند ، احتمال انتقال و انتشار خطاهای سهوی به کل سیستم بالا می رود. رایانش ابری | قسمت دوم